Online solliciteren

Sinds het begin van de Corona-crisis is het aantal online sollicitatiegesprekken via Teams, Zoom of zelfs Whatsapp snel toegenomen. Voor velen was dit even wennen, ook voor ons. Een goed sollicitatiegesprek draait er immers ook om wat een kandidaat uitstraalt en uitzendt qua energie. En dat is soms wat lastig in te schatten via een computerscherm.

Omdat we nu genoodzaakt zijn om sollicitatiegesprekken op afstand te voeren, helpen we je graag met het online solliciteren. Volg deze 10 praktische tips, zodat niets je in de weg staat om ook online een goede indruk te maken op je gesprekspartner.

1. Zorg dat je de techniek op orde hebt

Dit is echt essentieel: zorg voor een goede en stabiele internetverbinding. Een vaste internetverbinding via de kabel is in principe het meest stabiel. Een kwalitatief goede WIFI verbinding is natuurlijk ook goed.

2. Gebruik oortjes om ruis te verminderen

Maak het luisteren comfortabel door oortjes te gebruiken. Bijvoorbeeld de oortjes van je mobiele telefoon. Liever geen grote audioheadsets. Dit leidt vaak toch een beetje af (get the picture?).

3. Regel back-up

Ondanks jouw perfecte voorbereiding kan het toch gebeuren. Je hebt de internetverbinding van tevoren getest, je zit helemaal klaar en dan laat de techniek je op toch op een één of andere manier in de steek. Geen probleem als je zorgt dat je altijd een mobiele telefoon of tablet hebt liggen als alternatief voor de laptop of desktop.

Dan kun je altijd nog telefonisch aangeven dat het gesprek op een andere wijze voortgezet kan worden. Neem bij de voorbereiding dus ook mee dat je in het bezit bent van de mobiele nummers van je gesprekspartner(s).

4. Schakel notificaties uit

Zie je het voor je? Midden in je gesprek komt in beeld: “Vergeet je niet de vuilnisbak buiten te zetten schatje”. Voorkom onnodige afleiding (of gênante momenten). Zet alle notificaties op je mobiele telefoon, tablet, laptop of PC op stil of nog beter; schakel ze uit. Daarmee focus jij je 100% op je gesprek.

5. Creëer het juiste ‘plaatje’

Controleer niet alleen de beeldkwaliteit maar ook het shot. Positioneer de camera zo, dat je armen en handen zichtbaar zijn. Je kan deze dan gebruiken om je antwoorden kracht bij te zetten. Tevens creëert dit voor je gesprekspartner een completer beeld dan wanneer alleen je hoofd zichtbaar is.

6. Dress to impress

Wat ook onder het juiste ‘plaatje’ valt, is kleding. Misschien is het een inkoppertje, maar veel mensen passen hun kledingkeuze vaak (onbewust) aan, aan de knusse thuissituatie. Dus hoodies, pyjama’s, vrijetijdsshirts met spannende opdruk of campings-smokings zijn echt af te raden.

Net als bij een face to face sollicitatiegesprek is het van belang om netjes gekleed te gaan. Kies kleding die past bij de functie waar je op solliciteert. Test vooraf ook altijd hoe je kleding op beeld overkomt: een stipjes- of streepjesprint kan behoorlijk afleiden.

7. Plaats en achtergrond

Zorg dat je ongestoord het gesprek kunt voeren. Geluiden van huisgenoten, huisdieren of je klussende buren hinderen het gesprek en storen jouw concentratie. Het maakt bovendien een slordige indruk op je gesprekspartner. Kies dus een juiste plek om je gesprek te voeren

Let er ook even op dat de achtergrond neutraal is. En als dat niet het geval is, maak dan gebruik van de mogelijkheid om jouw achtergrond te vervagen. Let er ook op, dat je geen tegenlicht (een raam bijvoorbeeld) achter je hebt. Je gesprekspartner kan je dan niet goed genoeg zien.

8. Focus je op het gesprek, niet op de setting

Hoe lastig het soms ook is, richt je tijdens je videogesprekken op je gesprekspartner en het gesprek, want daar gaat het immers om. Iedereen snapt dat het extra lastig is om je via video goed te presenteren. Dit brengt meestal wat extra druk met zich mee.

Wanneer er bepaalde zaken niet goed zijn overgekomen (bijvoorbeeld door een slechte of haperende internetverbinding), vraag dan om een herhaling van wat is gezegd. Vertragingen in de internetverbinding kunnen er ook voor zorgen dat je door elkaar heen gaat praten. Let hier goed op en wacht heel even om het gesprek voort te zetten.

9. Voorkom dwalende ogen

Maak je net als wij gebruik van een tweede scherm voor bijvoorbeeld aantekeningen, geef dit van tevoren even aan. Als dit namelijk niet van elkaar bekend is en je blik draait steeds weg van het scherm dan kan dit ongeïnteresseerd overkomen bij je gesprekspartner.

10. Oefening baart kunst

Vraag een vriend of vriendin om een oefengesprek. Zo kun je in alle rust vertrouwd raken met de programmatuur. Ook loop je dan samen makkelijk alle genoemde tips even na. Een goede voorbereiding vergroot bovendien je zelfvertrouwen, waardoor het gesprek makkelijker verloopt.

Bonus: vaker dit soort praktische tips ontvangen?

Meld je dan aan voor MKE-zine. Je ontvangt dan als eerste ons laatste nieuws. Doen?

Tip: kijk ook eens bij onze vacatures. Kun je gelijk oefenen.